Mijn kindje van 5 weken slaapt overdag alleen maar bij ons en wil niet in zijn bedje slapen. Hoe kan ik hem dit leren?

Een foto van mij in mijn eigen opvang met een baby’tje van een aantal maanden. Inmiddels ook alweer afgestudeerd aan het HBO, waar blijft de tijd?

Je vertelde me dat je baby in de nacht goed slaapt, maar dat hij overdag bij jou in de armen in slaap valt. Wanneer je hem dan op een ander plekje neerlegt, reageert hij hierop…. hij wordt onrustig en gaat vervolgens huilen…. Je zou het graag anders zien…..

Overdag heb je nauwelijks je armen vrij om andere dingen te doen en ook zou je het fijn vinden als hij zo snel mogelijk zelfstandig kan slapen.

Op deze leeftijd is je kindje nog helemaal één met jullie. Jouw mannetje heeft een enorme mamahonger en is het liefste bij jullie.

Daarnaast worden kindjes geboren met een omgekeerd dag- en nachtritme en werken de hormonen qua slaap nog niet. Pas rond een week of 7 – op zijn vroegst – worden de slaapklokjes geïnstalleerd en kun je beginnen met het aanleren van de juiste gewoonten op het gebied van slapen. Je legt dan een mooie basis voor het slapen van je kleintje, zodat je straks bij de eerste grote regressie goed beslagen ten ijs komt. Weet trouwens dat het tot 12 weken kan duren hoor, voordat je kindje normaal begint te ‘werken’ qua slaap. Heel erg afhankelijk per kindje. We zijn per slot van rekening allemaal verschillend!

Korte slaapjes zijn normaal hoor,, maar er kan juist ook heel lang geslapen worden.

Ook kunnen krampjes plagen. Die beginnen zo tussen de 2 en 3 weken en pieken met een weekje of 6. Jouw kindje is 5 weken, dus het kan maar zo dat dit ook stoort…..

Maar……wat kunnen we wél doen?

Heeeeeeel voorzichtig hoor! Maar we kunnen al wel aan de gang met het creëren van een fijn ritme, de droomritmes vormen hier een mooie leidraad in.

Lukt het hem niet zelfstandig te slapen….geen nood!! Op deze leeftijd vaar je nog zo mee op de behoeftes van je kleintje, willen ze ook clusteren en graag bij mama zijn…dus hier kan je gewoon in mee gaan en geniet ook van je mannetje.

Huid op huid contact, het creëren van een veilige basis en een grote dosis liefde vormen de beste basis voor het vormen van die veilige veilige hechting. Als ouder kan je vaak je kindje het beste lezen en weet je wat het nodig heeft. Wist je dat de eerste twee jaar een basis vormen voor de rest van het leven van jouw kleintje in de veilige hechting? Vanuit die veilige hechting zal het gaandeweg ook steeds meer zelf kunnen gaan doen, ook op het gebied van slaap…

Verder wil je de activiteiten voorspelbaar houden, op de juiste wijze gebruik maken van het daglicht en kan je wel gebruik maken van verschillende hulpmiddelen. De draagdoek is hier een voorbeeld van. (Dan heb je toch iets meer de handen vrij!)

Als je mannetje wat ouders is kan je rustig met een bedtijdritueel beginnen. Dan kunnen we echt aan de slag gaan met het instellen van een fijn ritme. Ook kan je hem gaan helpen door hem nét niet slapend neer te leggen. Alles stap voor stap…..passend bij zijn tempo, leeftijd en ontwikkelingsfase!

Dan hebben we voor de grote slaapregressie rond een maand of 4 in ieder geval al een mooie basis, die hem gaat helpen hier beter doorheen te komen!

Liefs en sterkte!

Marijke